ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Πού βρισκόμαστε

Από το δρόμο της Μυτιλήνης πηγαίνοντας προς τον Μανταμάδο  σε απόσταση 1km από την είσοδο στο χωριό  βρίσκεται το  «Εργαστήρι Κεραμικής και Λαϊκής Τέχνης» του Στέλιου Σταμάτη. Εκεί θα βρείτε πληθώρα από περίτεχνα πήλινα για το σπίτι και αναμνηστικά δώρα για φίλους και ό,τι βάλει ο νους σας όλα κατασκευασμένα  και ζωγραφισμένα στο χέρι από χώμα, νερό και φωτιά!

Ο Μάστορας
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

Γεννήθηκε στον Μανταμάδο της Λέσβου  και είναι γόνος μιας γενιάς αγγειοπλαστών που χάνεται στο χρόνο. Από στοιχεία ξέρουμε για τον προπάππο του ότι ήταν γεννημένος πριν το 1880 και ήταν αγγειοπλάστης και ο πατέρας του και ο παππούς του.

Έτσι η τέχνη από πατέρα σε γιο έφτασε  και στα χέρια του Στέλιου. Γεννήθηκε σχεδόν μέσα στο ¨καμίνι¨ του πατέρα του Ευστρατίου Σταμάτη (1915-1975). Ακόμα δεν είχε πάει σχολείο και άρχισε να βοηθάει στο κουβάλημα του νερού, του κλαδιού, και του χώματος.

Όταν ήταν 10-11 χρονών άρχισε παράλληλα να μαθαίνει τον τροχό που τότε ακόμα ήταν ποδοκίνητος.

Δύσκολα τότε τα χρόνια γι’αυτό όταν τελείωσε το Δημοτικό δε συνέχισε το σχολείο και άρχισε να δουλεύει με τον πατέρα του. Έφτιαχναν τα παραδοσιακά κουμάρια, λαγήνια, κουντρούπια, που διακοσμούσε η μητέρα του με την παλιά τέχνη και τον ασβέστη.

Το 1975 πέθανε ο πατέρας του και ανέλαβε μόνος του τη δουλειά.

Το 1978 αγόρασε ηλεκτρικό καμίνι και τα απαραίτητα υλικά και άρχισε να φτιάχνει εμφιαλωμένα κεραμικά.

Τώρα είναι επαγγελματίας Αγγειοπλάστης – Κεραμίστας, κατασκευάζει αντικείμενα κυρίως οικιακής χρήσης όπως ποτήρια, πιάτα, κανάτες, κούπες. Επίσης φτιάχνει και τα παλιά παραδοσιακά εμφιαλωμένα αντικείμενα και μη, τα οποία διακοσμούν περίτεχνα η γυναίκα του και η κόρη του.

Αγαπάει παρά πολύ την παράδοση γι’αυτό προσπαθεί να την κρατήσει ζωντανή. Έχει συνεργαστεί  με συγγραφείς που ενδιαφέρονταν να γράψουν σχετικά με την παραδοσιακή τέχνη της αγγειοπλαστικής. Έχει στενή συνεργασία με το Ίδρυμα Νεότερης Κεραμικής.

Συνεχιστές της τέχνης είναι ο γιος του Στράτος και η κόρη του Μαρίνα.